6 sfaturi utile pentru a avea rinichi sanatosi
Persoanele ingrijorate care cred ca ar putea avea probleme cu rinichii, cel mai bine este sa faca analize preventive
Rinichii joaca un rol cheie in procesele organismului. Pentru a avea rinichi sanatosi, acestia trebuie protejati urmand cateva sfaturi simple, cum ar fi:
- Dieta fara sodiu
Pentru a avea rinichi sanatosi, oamenii trebuie sa fie atenti la ceea ce mananca. Sunt de preferat alimentele bogate in antioxidanti si acizi grasi omega-3. Trebuie evitate produsele bogate in sodiu deoarece dauneaza rinichilor (sare, carne de vita si porc, cartofi, carnati). Se vor manca fructe si legume proaspete, nuci, migdale si mai mult peste in meniul saptamanal (ton, somon).
- Activitate fizica
Nu doar rinichii, ci sanatatea generala depinde de activitatea fizica. Este bine ca oamenii sa se miste cat mai mult – acest lucru scade tensiunea arteriala si imbunatateste functia inimii si implicit functia rinichilor.
- Controlul periodic al glicemiei
Pentru sanatatea rinichilor este necesara monitorizarea zaharului din sange. Cand celulele nu pot absorbi glucoza, rinichii lucreaza suplimentar pentru a filtra sangele si la un moment dat devin supraincarcati.
- Mai multe lichide
Pentru ca rinichii sa functioneze corect si pentru a preveni formarea pietrelor si a crizelor renale, corpul trebuie mentinut hidratat. Se recomanda 6 pana la 8 pahare de apa pe zi sau intre 1,5 si 2 litri pentru ca rinichii sa poata fi curatati de sodiu si toxinele acumulate.
Cu toate acestea, este important sa nu se exagereze, adica sa nu se depaseasca semnificativ doza recomandata, pentru ca atunci exista riscul de suprasolicitare a rinichilor si, de asemenea, de complicatii.
- Renuntarea la fumat
Fumatul este un obicei daunator care are un efect negativ asupra intregului organism, inclusiv asupra functiei renale. Acesta duce la ingustarea vaselor de sange si, in consecinta, la restrictia fluxului sanguin catre organe, din cauza caruia acestea nu pot functiona la capacitatea maxima.
- Teste preventive
Persoanele ingrijorate care cred ca ar putea avea probleme cu rinichii, cel mai bine este sa faca analize preventive. Expusi riscului de aparitie a problemelor renale sunt de obicei persoanele cu varsta peste 60 de ani, pacientii cu hipertensiune arteriala, copiii nascuti subponderali si cei cu antecedente familiale.