Anxietatea: cum se poate trata usor?
Anxietatea reprezinta emotia fundamentale pe care, in mod inevitabil o experimenteaza toti oamenii, incepand de la copii si pana la adulti. Ea se manifesta in diferite feluri, in functie de context, dar si in functie de puterea de care oamenii dau dovada de-a lungul vietii. Atunci cand anxietatea este combinata cu stres, odihna insuficienta, dar si consum de alcool si tutun in exces, ea poate deveni extrem de periculoasa si trebuie tratata cat mai repede cu putinta!
Care sunt cauzele care conduc la aparitia anxietatii?
Medicii de specialitate sustin faptul ca lista cauzelor care pot conduce la aparitia anxietatii este una destul de lunga. De exemplu, oamenii se pot teme de reactia celor dragi la auzul unei vesti, de incapacitatea de reusi pe un anumit plan sau pur si simplu de intuneric sau diferite obiecte. Este demonstrat faptul ca nu toate persoanele au aceleasi temeri, insa rezultatele sunt aceleasi, ele conducand in mod inevitabil la anxietate.
Forme ale anxietatii
In functie de nivelul anxietatii, aceasta conditie se manifesta sub mai multe forme, iar oamenii trebuie sa fie constienti de acestea, pentru a sti cum sa reactioneze in cazul in care ajung in fata uneia dintre situatiile urmatoare. Daca tulburarile de panica vin la pachet cu atacuri de panica, adica momente in care pacientii simt o frica recurenta si isi pierd pentru cateva momente capacitatea de a gandi in mod lucid, fobia sociala se manifesta indeosebi in public, atunci cand oamenii se afla in preajma multor persoane necunoscute. In acelasi timp, printre formele anxietatii se mai numara si fobia specifica, nevroza obsesiv-compulsiva, anxietatea generala, dar si tulburarile de stres post-traumatic.
Cum se poate trata anxietatea?
Primul pas pe care trebuie sa il faca adultii catre tratarea anxietatii este sa recunoasca faptul ca au o problema si sa ceara ajutor specializat de la medici bine calificati. Ulterior, acestia le pot oferi pacientilor tratamente prin medicatie, formate din anxiolitice, antidepresive sau beta-blocante. Un alt tip de tratament poate fi reprezentat de psihoterapia cognitiv-comportamentala, care trebuie urmata o perioada mai indelungata, pana in momentul in care adultii au siguranta ca se simt mai bine.