Web developer, cunoscut si sub numele de “programator”, este responsabil de proiectarea si optimizarea unui program automat. La fel ca multe alte profesii din domeniul IT, aceasta face parte dintr-un sector din ce in ce mai competitiv.
De fapt, desi se afla in plina expansiune de mai multi ani, sectorul IT se confrunta in prezent cu probleme de recrutare de profiluri IT. Aproape 80 % dintre intreprinderi au dificultati in a gasi competentele de care au nevoie pentru a-si sustine cresterea (71 % in regiunea pariziana si 83 % in provincie), in special in ceea ce priveste dezvoltarea.
Cum poate deveni un pasionat de IT un dezvoltator IT?
Pentru a deveni dezvoltator de computere, cea mai populara cale este obtinerea unei diplome dupa absolvirea unei facultati de profil din tara. Cu toate acestea, un bun web developer se poate deveni si prin modul autodidact, invatand si exersand continuu.
Calitatile necesare pentru a deveni web developer
Liniile de cod nu au, evident, niciun secret pentru dezvoltatorul IT, care este, de asemenea, curios in privinta evolutiilor tehnologice si a limbajelor de programare si pentru care engleza tehnica nu este un obstacol in calea monitorizarii sale constante.
Web developer este persoana de contact pentru managerul de proiect tehnic si pentru clientii care ii solicita expertiza. In paralel, dezvoltatorul IT stie cum sa lucreze in colaborare cu restul echipei, folosind adesea metoda agile. De asemenea, dezvoltatorul IT trebuie sa se asigure ca isi dezvolta competentele transversale (comunicare, luarea deciziilor, capacitate de sinteza etc.), care sunt esentiale pentru munca in echipa.
In calitate de dezvoltator IT, este esential sa se poata interveni in diferite faze ale proiectului si ale conceperii produsului. Expertiza tehnica este esentiala pentru construirea programului de care este atasata echipa de proiect.
Indiferent de nivelul lor, ceea ce caracterizeaza un bun dezvoltator este curiozitatea innascuta si setea de invatare. Prin urmare, acesta va fi dornic sa se tina la curent cu noile tehnologii si limbaje, dar si sa isi puna in aplicare expertiza prin proiecte personale sau aplicatii menite sa ii faciliteze sarcinile zilnice. Aceasta este o modalitate de a-si mentine abilitatile, dar si de a le dezvolta.