O simpla raceala la copii este o afectiune ce nu trebuie sa ingrijoreze parintii, dar nici nu trebuie trecuta cu vederea. Afectiunile cailor respiratorii superioare care apar la copii si se asociaza cu cea mai mare adresabilitate in ceea ce priveste serviciile medicale de specialitate a acestei categorii de populatie sunt destul de usor de depistat si de tratat. Cea mai mare pondere o au infectiile respiratorii cauzate de virusi, dar si cele cauzate de bacterii. Adultii pot raci de doua pana la cinci ori pe an, in timp ce copiii pot raci de sase pana la zece ori pe an.
Ce cauze si ce tratamente sunt valabile pentru raceala la copii?
Raceala la copii este de regula cauzata de virusuri, dar si de bacterii. Virusurile se manifesta la scurt timp de la infectare si sunt transmise prin secretiile respiratorii cu incarcatura virala ce sunt eliminate in aer prin tuse sau stranut sub forma de particule. De asemenea, contaminarea se poate face si prin contact direct cu mainile contaminate ale persoanei bolnave sau cu obiectele contaminate de catre persoanele bolnave.
Primele simptome de raceala la copii includ congestia nazala, secretiile nazale, lacrimarea abundenta, tusea, stranutul si durerea in zona gatului cu dificultati la inghitire, cu tuse sau febra. Simptomele racelii apar la 2-3 zile de la momentul infectiei. Intai, secretiile nazale sunt clare si apoase, apoi devin galben-verzui. Se poate manifesta si durerea musculara usoara, senzatia de obiseala, durerea de cap, scaderea poftei de mancare a copiilor si difcultati la inghitire.
Raceala la copii poate necesita si efectuarea unor analiza medicale, precum exudatul nazal si faringian pentru a decide daca este necesara administrarea antibioticului sau nu. Diagnosticul se pune exclusiv de catre medicul specialist, un diagnostic diferential fiind facut cu faringita, amigdalita acuta si bronsita.
Tratamentul de raceala la copii include produse pentru ameliorarea simptomelor. Acestea includ comprese, impachetari, cantitati mari de lichide, ibuprofen, antialguce, antipiretice, administrarea de vitamina C, de sucuri de fructe si legume naturale. Aspirina nu se administreaza copiilor pentru raceala deoarece exista un risc crescut de aparitie a sindromului Reye, o afectiune ce poate fi fatala.