De ce sa mananci mai putina carne? Corectia stilului alimentar.
Popularitatea dietei vegetariene este in continua crestere. Desi poate parea numai un trend la moda, eliminarea carnii si alimentatie si consumul preponderent de alimente vegetaleare numeroase beneficii asupra sanatatii
Popularitatea dietei vegetariene este in continua crestere. Desi poate parea numai un trend la moda, eliminarea carnii si alimentatie si consumul preponderent de alimente vegetaleare numeroase beneficii asupra sanatatii oamenilor.
Cei care nu sunt foarte convinsi de beneficiile pe care le ofera reducerea cantitatii de carne din alimentatia zilnica, in continuare sunt prezentate 4 motive:
-
Mentinerea unei alimentatii echilibrate
Trebuie mentionat ca nu carnea este rea, ci consumul acesteia in exces, ceea ce conduce la o alimentatie dezechilibrata, in care fructele si legumele se gasesc intr-o cantitate foarte mica. Cum fibrele vegetale au un rol foarte important in procesul de digestie, motiv pentru care ar trebui sa se consume intr-o cantitate mai mare decat carnea/ proteine.
Conform studiilor, persoanele care consuma o cantitate ridicata de carne sunt cei mai afectati de supraponderalitate si obezitate.
-
Reducerea riscului de cancer
Potrivit unui rezumat al studiilor realizate de Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului, un consum de 100 g de carne rosie pe zi creste riscul de cancer colorectal cu 17%. Aceeasi observatie cu consumul a 50 g de mezeluri pe zi.
Pe langa substantele eliminate si procesele chimice care au loc in organism cand se consuma carne si modul in care aceasta este preparata are un rol important in formarea de compusi cancerigeni. De aceea, se recomanda fierberea sau inabusirea carnii, iar aceasta ar trebui sa fie insotita si de legume care contin antioxidanti protectori.
-
Pentru prevenirea bolilor cardiovasculare
Carnea rosie contine grasimi saturate care, in exces, cresc semnificativ nivelul de colesterol „rau”. Mai presus de toate insa contine fier hem, care poate favoriza oxidarea acestui colesterol, precum si formarea placilor de aterom in artere, formate din lipide, care se ataseaza de peretele lor intern si provoaca accidente cardiovasculare. Persoanele care consuma foarte multe fibre vegetale nu sunt supuse acestui risc.
-
Pentru imbunatatirea echilibrului acido-bazic
Excesul de proteine, animale sau vegetale, duce la formarea de compusi acizi in organism, iar o aciditate prea mare este o sursa de oboseala, dar si de demineralizare osoasa (pentru ca organismul va folosi calciul din oase pentru a restabili echilibrul acido-bazic).
Prin urmare, nu este necesar sa se elimine complet carnea din alimentatie, ci sa se reduca din cantitatea consumata zilnic.