Guta – semne si simptome

Guta - este o forma comuna de artrita inflamatorie care este foarte dureroasa. De obicei afecteaza o articulatie la un moment dat (adesea articulatia degetului mare)

Guta – este o forma comuna de artrita inflamatorie care este foarte dureroasa. De obicei afecteaza o articulatie la un moment dat (adesea articulatia degetului mare). Exista momente in care simptomele se agraveaza, cunoscute sub numele de arsuri si perioade in care nu exista simptome, cunoscute sub numele de remisii. Nu exista un remediu pentru guta, dar se poate gestiona in mod eficient afectiunea, cu ajutorul medicamentelor si strategiilor de autogestionare.

Care sunt semnele si simptomele gutei?

Simptomele gutei incep brusc si pot dura zile sau saptamani. Acestea sunt urmate de perioade lungi de remisie – saptamani, luni sau ani. Guta apare de obicei intr-o singura articulatie la un moment dat. Se gaseste adesea in degetul mare. Alaturi de degetul mare, articulatiile care sunt afectate in mod obisnuit sunt articulatiile mai mici ale degetului, glezna si genunchiul.

Printre simptomele articulatiei afectate pot fi:

  • durere, de obicei intensa;
  • umflatura;
  • roseata;
  • caldura.
Ce provoaca guta?

Ea este cauzata de o afectiune cunoscuta sub numele de hiperuricemie. Aceasta inseamna ca exista prea mult acid uric in organism. Corpul produce acid uric atunci cand descompune proteinele, care se gasesc in organismul persoanelor si in alimentele pe care acestia le consuma. Cand exista prea mult acid uric in organism, cristale de acid uric se pot acumula in articulatii, lichide si tesuturi in corp. Hiperuricemia nu provoaca intotdeauna guta, iar hiperuricemia fara simptome de guta, nu trebuie tratata.

Ce determina cresterea riscului de guta?

Persoanele care au anumite afectiuni medicale, inclusiv

  • insuficienta cardiaca congestiva;
  • hipertensiune arteriala;
  • rezistenta la insulina.
  • diabet;
  • functie renala slaba;
  • utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi diuretice;
  • consumul de alcool. Riscul este mai mare cu cat aportul de alcool creste.
  • mancarea sau consumul de alimente si bauturi bogate in fructoza (un tip de zahar).
  • cei care au o dieta bogata in proteine. Alimentele bogate in proteine sunt: carne rosie, anumite tipuri de peste si fructe de mare, cum ar fi: hamsii, sardine, midii, pastrav si ton.

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor referitoare la cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri. Pentru alte detalii, va rugam sa accesati pagina Politică de Confidențialitate.