Remediile bunicii sunt de fapt produse preparate in scopuri medicinale din ingrediente naturale. Prin definitie, acestea sunt total opuse fata de produsele comercializate astazi de laboratoarele farmaceutice precum capsule, tablete și granule. Leacurile babesti erau omniprezente pe vremea bunicilor si sunt facute din plante intregi: radacina, scoarta, lemn, tulpina, frunze, flori, fructe, semințe, suc, ulei esential.
Fara doar si poate, aceste remedii sunt naturale, ieftine, dar mai ales usor de preparat. Sunt nenumarate lucrari stiintifice care mentioneaza proprietatile plantelor medicinale, indicatiile lor, modurile lor de administrare, asociatiile posibile, contraindicatiile, efectele nedorite si precauțiile de utilizare.
De regula, tratamentele naturale se gasesc la preturi accesibile, deoarece un numar mare din plantele utilizate cresc spontan in regiunile apropiate. De exemplu, lamaia si menta sunt doua remedii naturale cu numeroase beneficii care se pot gasi cu usurinta pe toate pietele. Pe de alta parte, spre deosebire de unele medicamente, remediile bunicii nu sunt foarte toxice, prin urmare, riscul de reactii adverse este foarte mic.
In ce afectiune pot fi folosite remediile bunicii?
- durere (efect analgezic)
- febra (efect febril)
- tulburari digestive (efect antispasmodic, digestiv, depurativ)
- tulburari de somn (efect sedativ)
- probleme urinare (efect diuretic)
- afectiuni ale ficatului (efect colagog)
- tulburari ale circulatiei sangelui (efect tonic venos)
- probleme cardiace (efect tonic cardiac)
- boli respiratorii (efect expectorant)
- obezitate, hipertensiune arteriala si alte afectiuni cardiovasculare (efect hipotensiv, scaderea colesterolului)
- tulburari ale ciclului menstrual (efect emenagog)
De exemplu, ceaiul de lamaie are un efect linistitor asupra mintii si a starii de nervozitate. In plus, calmeaza si stomacul atunci cand apar spasmele, crampele intestinale. Modalitatea de preparare este cat se poate de simpla: se lasa la fiert 1 lingura de frunze in 20 cl de apa timp de 3 minute. Indicat este sa se consume imediat dupa masa pentru ca ajuta si la o digestie cat mai eficienta.
Valeriana este, de asemenea, una dintre plantele minune care sunt des utilizate gratie proprietatilor sale. Puterea sa antispasmodica, anxiolitica si antidepresiva calmeaza sistemul nervos central fiind asadar cea mai buna planta pentru reducerea nervozitatii si combaterea tulburarilor de somn. Se poate asocia fara probleme cu eschscholtzia, un hipnotic usor si natural, foarte bogat în alcaloizi. Spre deosebire de somnifere, aceasta combinatie confera un somn de calitate, fara dependenta.