Doar pentru ca un ingrasamant este natural nu inseamna ca utilizarea acestuia nu are consecinte asupra mediului si sanatatii. Gunoiul de grajd, de exemplu, considerat ingrasamant organic natural, poate fi o sursa majora de poluare cu nitrati daca este utilizat in exces.
Fosfatii naturali si potasiu datorita constrangerilor generate de extractia si transportul lor sunt surse de poluare semnificativa. Uneori, in dorinta de a face totul cat mai natural, se ajunge la opusul a ceea ce se doreste.
Folosirea ingrasamintelor in gradina
Indiferent de tipul sau prezentarea ingrasamantului (pulbere, lichid, granule), acesta trebuie utilizat cu grija si discernamant. Trebuie respectate intotdeauna dozele recomandate. Unele gradini de agrement ajung sa fie si mai poluate decat zonele agricole cu culturi intensive. Trebuie respectata si metoda de imprastiere recomandata: pulverizarea, imprastierea pe pamant, ingroparea in pamant etc.
Utilizarea ingrasamantului potrivit la momentul potrivit
Ingrasamintele cu azot sunt cel mai bine folosite primavara pentru a da un „impuls” reluarii vegetatiei. Ingrasamintele cu fosfor si potasiu, care sunt „ingrasaminte de baza”, sunt mai utile toamna.
Nu trebuie adaugat ingrasamant daca solul este uscat – se pot arde radacinile plantelor. Trebuie evitata aplicarea ingrasamantului daca o furtuna ameninta. Ploaia abundenta va spala solul si va duce nutrientii acolo unde nu trebuie.
De fapt, orice ingrasamant in exces, fie el sintetic sau natural, este daunator mediului si plantelor in sine. O planta care este in exces hranita se va slabi. Radacinile vor creste mai putin adanci si vor fi mai putin rezistente la seceta. Mai fragila, aceasta planta va fi, de asemenea, mai sensibila la boli si daunatori.
A se evita sau limita utilizarea ingrasamintelor chimice in gradina
Ingrasamintele chimice au o reputatie proasta, de saracire a solului si poluare. Deoarece actioneaza fara ajutorul microorganismelor pamantului, ajung sa dispara si solul devine steril necesitand din ce in ce mai multe ingrasaminte. Excesul de ingrasaminte chimice duce la salinizarea solului deoarece aceste ingrasaminte sunt de fapt saruri chimice solubile.
In ultimele decenii, agricultura intensiva este in principal acuzata ca este responsabila pentru toate aceste rele. Si in gradina de agrement sau in gradina de legume, utilizarea excesiva a ingrasamintelor sintetice produce aceleasi efecte.